Büyük sınav öncesi Psikolog Önerisi

Size saatlerce kaygı öyle kaygı böyle diye anlatmayacağım zaten bu yönde yazılmış sayısız araştırma, makale ya da deneme var. Bugün biraz daha okunmuş pirinç kıvamında bir şeyden bahsetmek istiyorum. Bu bir rahatlama egzersizi…

Sınavdasınız. Kafanız dağıldı. Aklınıza hep aynı cümleler akın ediyor “yapamayacağım, başaramayacağım, anne babamın emeklerini boşa çıkaracağım, onları hayal kırıklığına uğratacağım, herkese rezil olacağım…”

Tüm bu olumsuz düşünceler aklınızdan geçerken Bir taraftan da sınavdaki sorulara odaklanmaya çalışıyorsunuz ama olmuyor işte tam da o an yapmanızı istediğim bir egzersiz bu. Bunu yapmak için tabi ki sınav anını da beklemeyin.
Hadi şimdi öncelikle okuyun ve bu yazının sonunda ilk egzersizinizi yapın.

Şimdi kalemini bırak ve en fazla 1 dakikanı alacak bunun yanında doğru cevaplanmış sorular olarak sana dönecek olan egzersize başla

Tavandan tabana her yeri bembeyaz olan bir odanın içerisinde olduğunuzu hayal edin. Bu bembeyaz odanın içerisinde oturduğun tahta sandalyeyi hayal et (burada sizden istediğim şey şu oturduğunuz sırayı hissedin ama onu okul sırası olarak hayal etmeyin). Oturduğun yerde ayaklarının yere tam bastığını fark et.

Bulunduğun beyaz odadaki “MAVİ” balonları fark etmeye başla. Mavi huzurun rengidir ama aynı zamanda evdeki musluk başlığında bulunan soğuğun rengi. Burada aklında tutmanı istediğim şey mavinin soğuk havayı, kırmızının da sıcak havayı temsil ettiği.
Şimdi gözlerin kapalı, ayakların yere tam basarken ve oturduğun tahta sandalyeyi hissederken;
burnundan 3 saniye nefes alarak o mavi balonları burnundan çek. Mavi balonlar burnundan girerken burun duvarlarında soğuk havanın yayılışını hisset.
Şimdi burnundan çektiğin mavi balonları kırmızı olarak çıkarmanı istiyorum ve bunu yaparken lütfen ağzından çıkan sıcak havayı fark etmeye çalış.

* 3 saniye burnumuzdan mavi balonları çekiyoruz ve çekerken soğuk havayı burun duvarlarımızda hissediyoruz
* 3 saniye ağzımızdan kırmızı balonları bırakıyoruz ve bırakırken sıcak havanın ağzımızdan çıkışını hissediyoruz.
İşte böyle…

Buradaki amaç bulunduğun ortamdan farklı bir yere geçiş yapıp orada kendini güvende, rahat ve sakin hissetmeni sağlamak. Odak noktanı başka bir yere kaydırdığın Zaman dikkatin dağılacak ve gözlerini açtığında kendini daha iyi hissedeceksin.

Biliyorum şu an kafan çok karışık, karnın ya da başın ağrıyor ama unutma! Bu sadece bir sınav iyi de geçse kötü de geçse bir okula yerleşeceksin. Gideceğin okulun iyi ya da kötü oluyor olması üniversite sınavını ciddi derecede etkilemeyecek çünkü nerde olursan ol sen çalıştığın sürece zaten başarılı olacaksın