Çocuğumun yaz tatilini nasıl verimli hale getiririm?

Büyük şehirlerde yaşayan aileler çocuklarının zaman geçirmesi için oyun alanları bulmanın ne kadar zor olduğunu bilirler.  Okul dönemi ile birlikte kış ayları olması velileri kapalı alanlarda yapılan sporlara yönlendirmektedir.

Yaz aylarının gelişi ve 3 aylık uzun tatilin başlaması ile yaz okulları ve yaz kampları pek çok aile için sosyal, fiziksel ve psikolojik gelişim adına iyi bir seçenek olarak görülmektedir.

Peki yaz okulları ve kamplarının çocuğunuzun gelişimi için ne gibi faydaları olabilir?

1.Yaz okulları ve kampları çocukların sosyal bilişsel ve fiziksel gelişimleri açısından pek çok şey kazanmalarını sağlayabilir.

2. Çocuğun sorumluluk bilincinin artmasını sağlar.

3. Özgüveninin gelişmesini, dışa dönük karakter eğilimi geliştirmesini sağlar.

4. Yeni ilgi alanları ve becerilerini keşfetmesini, öz disiplininin gelişmesini sağlar.

5. Akranlarıyla beraber oyun oynamak ve faliyetlerde rol almak; çocukların paylaşma, yardımlaşma, fedakarlık etme, saygı duyma gibi çok önemli sosyal davranışları edinmesini sağlar.

6. Hayatında ciddi bir tecrübe edinmesini sağlayacak olan kazanmak kadar kaybetmenin de doğal bir süreç olduğunu öğrenir.

7. Kendilerini doğru ifade etme kabiliyeti kazanırlar. İnsanlarla iletişimleri ve takım çalışmasına yatkınlıkları gelişir.

8. Kendi ayaklarınız üzerinde durabildiklerini hem kendilerine hem de ebeveynlerine  kanıtlarlar, biraz daha büyüdüklerini hissederler ve hissettirirler.

9. Başkalarının düşüncelerine saygılı olup farkındalık pencerelerini genişletirken;

Kurallar çerçevesinde yaşamayı öğretip daha disiplinli bir yaşam sürmelerini sağlar.

10. Sorunlarla baş etme yetisini kazanarak stratejik bir bakış açısı geliştirir ve  sorunlara çözüm odaklı yaklaşmayı öğrenir.

Bu 10 fayda dışında dikkat edilecek en önemli noktaya gelecek olursak;

Sizin planladığınız ve gönderebilirim diye hayaller kurduğunuz yaz kampı ya da okul programının çocuğunuzun ilgi alanlarına uygun olması ve çocuğun gitme konusunda istekli olup olmamasıdır.

Özellikle ayrılık anksiyetesini yoğun şekilde yaşayan çocuklar bu tür sorunları daha fazla yaşamaktadır.

Ayrılık anksiyetesi yaşayan çocuğun motivasyonunu yükseltecek hazırlık çalışmaları yapmak (okul ya da kamp yerini önceden çocukla beraber ziyaret etmek, olumlu taraflarını fark etmesine yardımcı olmak vb..) çocuğun ve ailenin işini biraz da olsa kolaylaştıracaktır.

Ebeveynler olarak unutmamanız gereken en önemli şey; yaz tatilinin, öncelikle çocuklar için dinlenme ve oyun oynama dönemi olduğudur.

İstemediği halde çocuğunuzu tüm faydaları kazanması adına zorla gönderiyor olmak onun yaz tatilini verimsiz geçirmesine ve bu tür okullara/kamplara karşı önyargılar geliştirmesine yol açabilir.